Ce sunt plantele aeriene?

Plantele aeriene se intalnesc indeosebi in zone desertice, muntoase sau impadurite din America de Sud, dar si in America Centrala sau in Sudul Americii de Nord. Majoritatea plantelor aeriene tolereaza temperaturi intre 10 si 32 grade Celsius; nu rezista la inghet.

tillandsia

Aceste plante de aer sunt epifite, deoarece nu au nevoie de sol pentru a supravietui, sau aerofite pentru ca se hranesc cu nutrienti din aer prin intermediul unor tricomi/perisori de pe frunze. In natura, plantele aeriene isi iau apa necesara din aer, roua, ceata sau ploaie. Radacinile sunt in general foarte mici si servesc doar la prinderea plantei de pietre, scoarta sau trunchi de copac. Plantele aeriene NU sunt plante parazite.

Regiunile cu precipitatii abundente au produs plante aeriene cu frunze subtiri. In schimb, zonele aride si secetoase au dat nastere la varietati cu frunze mai late. Cele din urma suporta lumina directa a soarelui, pe cand plantele aeriene provenite din paduri prefera lumina indirecta/filtrata.

NASA a facut mai multe studii despre purificarea aerului din care a rezultat ca plantele aeriene sunt recomandate pentru un aer mai curat.

Majoritatea speciilor de plante aeriene sunt plante monocarpice, adica infloresc si produc pui o singura data in viata. Multe plante aeriene isi schimba culoarea frunzelor inainte de inflorire, de la verde la rosu sau mov. Florile arata spectaculos si sunt foarte frumos colorate. In functie de specie, floarea poate dura de la cateva zile la cateva luni. De obicei, plantele aeriene infloresc iarna (ianuarie) sau vara (iulie), daca au toate conditiile de mediu necesare.

Plantele aeriene fac unul sau mai multi pui, de obicei cand infloresc. Puiul poate fi indepartat dupa ce a crescut macar la o treime din marimea plantei-mama. In general, se desprind destul de usor: tii plantele de baze si rasucesti usor in jos. Daca nu se desprinde, puiul poate fi taiat cu o lama curata.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *