Total: 0,00 lei Go to Shop
Ingrijire plante aeriene
Plantele aeriene Tillandsia adora aerul curat si proaspat. De asemenea, le place lumina, dar nu suporta razele directe ale soarelui. Chiar daca noul mediul nu indeplineste perfect toate conditiile, plantele de aer vor supravietui si vor creste. Sunt nepretentioase si rezistente, se ingrijesc si se adapteaza foarte usor la o casa noua. Deoarece plantele aeriene traiesc in desert sau in munti impaduriti in America de Sud, dupa ce le-ai adus acasa, la birou etc., trebuie monitorizate o scurta perioada pentru a te asigura ca se adapteaza la noul mediu.
Important!
Plantele aeriene sunt nepretentioase si rezistente, nu au nevoie de sol, iar ingrijirea lor se rezuma la udat. Primu lucru pe care trebuie sa il faci este sa scoti planta din ambalaj si sa le scufunzi cu frunzele in jos in apa la temperatura camerei, statuta sau plata, timp de 15-30 minute. Apoi le scoti din apa (le scuturi usor pentru a indeparta excesul de apa) si le pui intr-un loc luminos si aerisit pentru a se usca. Ea trebuie să se usuce in maxim 3-4 ore, altfel apare riscul de a putrezi. Daca plantele aeriene sunt in terariu sau montate in alte suporturi, scoateti plantele din aranjament, udati-le si puneti-le la loc numai dupa ce sunt uscate.
Lumina
- In interior, plantele aeriene trebuie tinute pe langa fereastra pentru ca au nevoie de lumina, dar nu in soare direct. Supravietuiesc si cu lumina de neon (fara lumina naturala) la birou sau acasa.
- Evita sa pui plante aeriene langa radiatoare, calorifere, sobe, aer conditionat sau alte surse de caldura (le reduce drastic umiditatea naturala).
- Cu cat umiditatea aerului este mai mare, cu atat plantele tolereaza mai multa lumina.
Apa
- Se recomanda udarea prin pulverizarea apei direct pe frunzele plantei, de 2-3 ori pe saptamana (mai des vara sau in lipsa umiditatii din aer). Apa trebuie sa fie la temperatura camerei, plata sau statuta (eventual de ploaie); NU folositi apa distilata, dura sau dedurizata. Daca plantele aeriene sunt in terariu sau montate in alte suporturi, scoateti plantele din aranjament, udati-le si puteti sa le puneti la loc numai dupa ce sunt uscate. Frecventa pulverizarii este data de temperatura, lumina si curentii de aer.
- Cand este foarte cald sau nu au umiditate, apa pulverizata se evapora inainte sa se absoarba in planta. Pentru a nu se deshidrata, este indicata scufundarea in apa, cu frunzele in jos (se hranesc doar prin frunze; radacinile, daca exista, folosesc doar la prinderea plantei). Dupa 20-60 minute le scoti din apa (le scuturi usor pentru a indeparta excesul de apa) si le pui intr-un loc luminos si aerisit pentru a se usca. Plantele aeriene imbobocite pot fi scufundate in apa cateva minute, dar aveti grija sa se usuce repede, altfel se ofileste floarea. Daca planta aeriana este inflorita, nu bagati floarea in apa, doar frunzele.
- In functie de tipul de planta aeriana, se pot scufunda de la 20 minute la cateva ore. Se recomanda o baie o data sau de doua ori pe luna. Frunzele hidratate se inverzesc si devin mai netede si tari; frunzele deshidratate sunt mai moi si usor decolorate. Frunzele stafidite sau rasucite pot fi un semn de deshidratare.
Temperatura si mediu
- In general, plantele de aer tolereaza diferente destul de mari de temperatura, dar nu rezista la inghet. Recomandam sa nu fie tinute la temperaturi mai joase de 8-10 grade Celsius;. Temperatura ideala este cuprinsa intre 10-32 grade Celsius.
- Se pot tine in interior sau afara (la adapost si nu in soare direct). Pot fi lasate in ploaie, chiar le place, dar trebuie sa stea in curent de aer care sa le usuce pentru a nu putrezi. In natura, plantele aeriene isi iau apa de la ploaie si roua.
- Nu tine plantele aeriene in plastic (se sufoca) sau in vase de metal (unele fac pete pe frunze sau pot muri daca stau prea mult in contact cu anumite metale, in special cupru). Se recomanda materiale naturale (lemn, pluta, nisip, pietre, muschi etc.) sau sticla, portelan, ceramica, hartie, carton.
- In toate cazurile, trebuie asigurata ventilarea spatiului unde stau plantele aeriene si uscarea lor in jur de 3-4 ore dupa udare sau scufundare, altfel putrezesc si mor.
Ce faci cand pleci in vacanta?
- Cand pleci in vacanta o saptamana sau doua, pulverizeaza generos apa pe frunzele plantei, iar cand te intorci scufunda-le in apa 20-30 minute.
- Plantele aeriene rezista aproximativ doua saptamani fara apa, in functie de specie si mediu (temperatura, umiditatea din aer, curent aer). Daca temperaturile sunt mai mari de 10 grade Celsius, plantele aeriene pot sta afara (nu in soare direct).